Dagboek van een bezoek aan Oeganda
Studente Anne-Julie Herremans kreeg de kans om in het kader van SusTech4Africa en dankzij een samenwerking tussen Thomas More Hogeschool, Icecube en OVO naar Oeganda te gaan. Speciaal voor OVO hield ze een verslag bij van haar reis.
Dag 1
De eerste ochtend ontmoeten we Els De Temmerman die ons meer vertelt over haar huidige missie: stunting (dwerggroei) tegengaan. De belangrijkste oorzaak daarvan is een gebrek aan evenwichtige voeding tijdens de zwangerschap van de moeder en de eerste twee jaar van het kind. Eén oplossing is ervoor te zorgen dat zwangere vrouwen en zuigelingen voedsel eten dat niet alleen koolhydraten, maar ook vitaminen, mineralen en eiwitten bevat. Els startte dan ook een voedingsproject dat jongeren leert hoe ze gezond voedsel kunnen verbouwen. Later op de dag bezoeken we ook nog Innovex, een bedrijf dat het gebruik van off-grid zonne-energiesystemen optimaliseert.
Dag 2
Tijdens een ontbijt met Mr. Rudi Veestraeten, Ambassadeur van België in Oeganda en Zuid-Soedan leren we meer over de economische toestand van het land. Daarna gaan we naar een viskwekerij, wat volgens ondernemer Charles Malumata milieuvriendelijker is dan veeteelt. Ons volgende bezoek is de Imani Academy, een school in een sloppenwijk. Oprichter Ivan organiseert, met de hulp van OVO en de Koning Boudewijnstichting, kwalitatief onderwijs voor achtergestelde buurten. De school telt nu al 450 leerlingen. De dag sluiten we af bij Ecoplastic dat dakpannen maakt uit gerecycleerd plastic en zo drie problemen aanpakt: plasticvervuiling, de huisvestingcrisis en de klimaatverandering.
Dag 3
We krijgen een presentatie van NGO Join For Water en leren meer over drinkwater en sanitaire voorzieningen in Oeganda en hoe deze organisatie de problemen daaromtrent wil oplossen. Daarna gaat het richting SafeBoda, een bedrijf dat we kunnen vergelijken met Uber, maar dan met boda’s (brommers) in plaats van auto’s. Om het hoge aantal ongevallen met brommers te verlagen, voerde Boda de helmplicht in, verplichtte het bestuurders een training te volgen en een fluohesje te dragen. Boda telt 1 miljoen gebruikers en 27.000 ‘chauffeurs’. Bodawerk, het volgende bedrijf op onze lijst ontwikkelt dan weer batterijen voor motors. Doel: de Oegandese consument een goedkoop alternatief bieden en het land energiezuiniger maken. Zzimba games is de volgende bestemming. Bedrijfsleider Christian Ongecu ontwikkelt vooral educatieve spelletjes met het nodige fun-gehalte die de spelers ook iets willen bijleren. Ten slotte worden we nog verwacht bij de Design Hub, een co-working ruimte in Kampala. Hier waren veel interessante bedrijven en ook de ambassadeurs van Nederland en België aanwezig.