OVO bevordert boslandbouw in Senegal

Gepubliceerd: 16/10/2024

Agroforestry of boslandbouw is een systeem waarbij bomen of struiken op eenzelfde perceel gecombineerd worden met landbouwgewassen. Het systeem combineert het beste van twee werelden. Enerzijds is (her)bebossing belangrijk in de strijd tegen de klimaatverandering, anderzijds brengt boslandbouw de voedselvoorziening niet in het gedrang. OVO heeft samen met lokale partners een dergelijk project opgestart in Senegal, met succes.

interview en artikel door Marc Van de Velde

 

Smart Mbey, zoals het project heet, wordt uitgerold in enkele gemeenschappen ongeveer 100 km ten noorden van de Senegalese hoofdstad Dakar. 

Het omvat meer dan boslandbouw alleen en bestaat eigenlijk uit drie pijlers: 

  • zonne-energie
  • boslandbouw
  • en ‘Clean Cooking’

 

Maar alles begon met zonnepanelen. Björn Macauter, algemeen directeur van Ondernemers voor Ondernemers (OVO) legt uit:   “Als we de economische activiteiten willen stimuleren in rurale gebieden, en dat wil OVO, is er uiteraard energie nodig. Maar na enkele field trips en gesprekken met lokale stake holders werd snel duidelijk dat we eerst in de primaire behoeften moeten voorzien, met name drinkbaar water en voedsel.  En zo is enkele jaren geleden het project Smart Village opgestart. De bedoeling daarvan was om de dieselpompen die de watertorens in het gebied aansturen te vervangen door een systeem met zonnepanelen. Zo konden we de beschikbaarheid van drinkbaar water nog beter garanderen. 

De dieselpompen vielen immers regelmatig uit en de onderhoudskosten waren niet gering. De overschakeling naar het betrouwbaardere zonne-energiesysteem werd betaald met een lening, die werd aangegaan door de plaatselijke bevolking. Omdat ze vanaf dag 1 konden besparen op de maandelijkse kosten, zoals onderhoud en diesel, was er al meteen winst. Na 3 jaar was het systeem van hen.”

 

Van watertoren naar waterput

 

Philippe Convents, vrijwilliger bij OVO, was vanaf het begin bij het project betrokken. “Op een bepaald moment werd het water daar geprivatiseerd. De winst die de lokale bevolking maakte met de zonnepanelen ging op die manier verloren. En zo is Smart Mbey opgestart. Het principe bleef hetzelfde, maar niet langer voor watertorens maar voor waterputten. De dieselpompen waarmee water uit de waterputten werd opgepompt, worden vervangen door een systeem met 4 zonnepanelen en een kleine pomp.

De financiering gebeurt via een lening: wij faciliteren leningen van 2000€ aan de boeren die bereid zijn om over te stappen op agroforestry. Uiteraard moeten ze aan enkele voorwaarden voldoen. Ze moeten beschikken over minstens 1 ha, omheind met bijvoorbeeld acaciabomen om geiten en andere dieren buiten te houden en bereid zijn om een combinatie van planten en bomen aan te planten. In eerste instantie zijn dat vooral fruitbomen. Op dit moment doen al 10 producenten aan het project mee.”

 

Samenwerking met lokale partners

 

Naast OVO zijn ook twee Senegalese partners bij het project betrokken: MEZCOP, Mutuelle d’Epargne et de Crédit de la zone de Potou, en APAF, Association pour la Promotion des Arbres fertilitaires de l’Agroforesterie et la Foresterie.  Smart Mbey wordt op de voet gevolgd door Daha Diallo, de lokale vertegenwoordiger van OVO. Hij geeft een stand van zaken. ”Tien producenten hebben een financiering gekregen voor de installatie van een pompsysteem dat werkt op zonne-energie, voor de aanplanting van een natuurlijke omheining en landbouwgewassen. Er zijn al meer dan 4000 bomen geplant. Natuurlijk is die omschakeling voor de landbouwers niet eenvoudig. We proberen hen te overtuigen door te voorzien in een opleiding en door te wijzen op belangrijke problemen waarmee ze geconfronteerd worden: de klimaatverandering en de kostprijs van de energie. Ten slotte wil ik ook nog even wijzen op de derde pijler van het project: Clean Cooking. Om te vermijden dat er te veel hout wordt gekapt voor gebruik in kookvuren, hebben we een lokale vakman houtfornuizen laten maken die tot 50% minder hout verbruiken dan de traditionele methode, met minder rook en CO2-uitstoot als resultaat. Er zijn er al 10 verdeeld en tot nu is iedereen heel tevreden.”

AwA Bio Foods: De Groeireis van een Senegalese Ondernemer in België
Inspirerende getuigenissen
AwA Bio Foods: De Groeireis van een Senegalese Ondernemer in België
15/10/2024
Une interview avec M. Mark Leysen, dirigeant chez Vanbreda Risk & Benefits, membre de base d'OVO.
Inspirerende getuigenissen
Une interview avec M. Mark Leysen, dirigeant chez Vanbreda Risk & Benefits, membre de base d'OVO.
03/10/2024
Een interview met de heer William Du Pré van Lotus Bakeries, kernlid van OVO
Inspirerende getuigenissen
Een interview met de heer William Du Pré van Lotus Bakeries, kernlid van OVO
03/10/2024

Niet gevonden wat je zocht?

Een vraag over een project of onze werking? Je wil met ons samenwerken? Vrijwilliger worden? Neem een kijkje bij onze veelgestelde vragen of stel ons vrijblijvend je vraag.